Interview

Alumni in het buitenland

Filip Braet, PhD - Interview 2010

Leeftijd / Jaar van afstuderen ? 42 jaar en afgestudeerd in 1992 als Master in BMW & PhD in BMW 1999.

Bijkomende diploma’s / Vaardigheden ? Talrijke in functie van tijd … Een eindopleiding in BMW zie ik als een ticket dat garant staat voor een startplaats in het onderzoek. Op de dag dat je afstudeert (!!) begint het allemaal. ‘Continuing education’ is een onderschat aspect voor de carrière van een onderzoeker. Denk maar eens aan de ethiek-, administratie-, schrijven & presentatie, budgetering, HR, mentoring, aantrekken van top-flight onderzoekers … en zovele andere aspecten van het beroep van een typische onderzoeker.

Beroep ? Alhoewel de titel ‘professor, biomedical imaging scientist en plaatsvervangend directeur’ is aan de Universiteit Sydney, gaat 90% van mijn tijd naar het bijwonen van vergaderingen en naar het zoeken van financiële steun en samenwerkingsverbanden met de industrie, privé-organisaties en de lokale besturen.

Eerste job na het behalen van je diploma? Ik had het ‘geluk’ om van een volle carrière en van ‘alle aspecten’ van het onderzoek te genieten aan mijn mijn alma mater, van kandidaat naar licentiaat tot PhD en postdoctoraal onderzoeker. Een zeer goede leerschool die mij geen windeieren heeft gelegd. Ik ben hiervoor de VUB uitermate dankbaar. Natuurlijk alles is afhankelijk van de ‘drive’ van de student.

Beste karaktereigenschap gescherpt aan de Vrije Universiteit Brussel ? Small is beautiful. Een garantie dat dingen niet ongemerkt voorbijgaan en dat de begeleiding heel dicht aanleunt bij die van de top-100 universiteiten wereldwijd.

Meest memorabele professionele gebeurtenis ? Ontdekken dat je vorming en onderzoekservaring in een andere werkomgeving ook tot successen leidt. Ik vergelijk onderzoek soms wel eens met voetbal – spelen in een ander team en een goal scoren met jouw andere team-genoten is het beste wat je kan overkomen! Werken zodat je team kampioen wordt in de league waarin je speelt is wat ons bezighoudt – men spreekt dan van grensverleggend onderzoek.

Minst memorabele professionele gebeurtenis ? Opportunisme van collega onderzoekers nationaal en internationaal. Maar dat is aan de VUB niet meer of minder dan in andere werkomgevingen. Om bovenstaande vergelijking met het voetbal door te trekken, het is belangrijk om niet geblesseerd te raken of op zijn minst een goed recuperatievermogen te hebben.

De droom die je nog wil nastreven ? Ik kan de toekomst niet voorspellen – op het goede moment op de goede plaats zijn is belangrijk. Vele ontdekkingen zijn zo tot stand gekomen. Keep dreaming.

Iets dat je speciaal wil meedelen ? De VUB heeft altijd een voortrekkersrol gespeeld in modern onderwijs en ik ben ervan overtuigd dat dit altijd zo zal blijven. Een visie hebben is belangrijk en de VUB heeft deze. Studeren in Brussel is … Een privilege ! Een almagaan van verschillende culturen, het centrum van Europa, … de ideale omgeving voor een toekomstige biomedicus.

 

Kewal Asosingh, PhD - Interview 2007


Leeftijd / Jaar van afstuderen ? 37 jaar en afgestudeerd in 1997.

Bijkomende diploma’s / Vaardigheden ? Master in Medical & Pharmaceutical Research (1997)

Beroep ? Biomedisch Onderzoeker op de afdeling Pathobiology van het Lerner Research Institute in Cleveland.

Eerste job na het behalen van je diploma? Na mijn opleiding BMW heb ik een Mastergraad behaald en vervolgens ging ik als doctoraatsstudent aan de slag op de dienst Hematologie & Immunologie (HEIM) aan de Vrije Universiteit Brussel. Mijn eerste echte job was als postdoctoral onderzoeker op het FWO.

Beste karaktereigenschap gescherpt aan de Vrije Universiteit Brussel ? Een jaar researchstage tijdens de opleiding aan de VUB is echt “de kers op de taart”. Volgens mij is dit de beste training die een toekomstig biomedisch wetenschapper kan krijgen; immers je gaat over van theorie naar praktijk, je maakt kennis met het echte labowerk en wordt ingezet in een echt onderzoeksproject.

Meest memorabele professionele gebeurtenis ? Mijn eerste publicatie (tevens ook als eerste auteur)… Ik ging meerdere malen per dag naar Pubmed om mijn eigen naam in te typen en te zien of het artikel al verschenen was.

Minst memorabele professionele gebeurtenis ? Het besef dat de onderzoekswereld ook een “grote mensen” wereld is waarin je als jong onderzoeker heel veel intermenselijke kennis moet meester zijn om je carrière verder uit te bouwen, een wetenschap die je niet wordt bijgebracht tijdens de colleges.

De droom die je nog wil nastreven ? Niets bijzonders. Ik werk momenteel als hoofdonderzoeker in Cleveland aan het Lerner Research Institute op de afdeling Pathobiology in een labo waar vooral aan klinisch onderzoek wordt gedaan. Ik ervaar dit als meer bevredigend dan werken met proefdieren alleen.

Iets dat je speciaal wil meedelen ? Ik ben het labo HEIM aan de VUB erg dankbaar, in het bijzonder het klinisch Labo voor Hematologie & Immunologie. Daar heb ik flowcytometrie geleerd van Wim Renmans en Dr. Marc De Waele en dankzij die flowcytometrie heb ik vandaag mijn huidige job waar ik erg veel van geniet. Het was prof. Ben Van Camp die mij aanbevool voor dit labo en later heb ik in zijn labo ook gedoctoreerd en gewerkt. Ik heb veel geleerd tijdens die periode en vooral veel menselijke kennis opgedaan. Een leerrijke periode op alle vlakken, een bron van opgedane wijsheid waaruit ik dagelijks put.

Studeren in Brussel is … Een privilege waar anderen jaloers op mogen zijn !

 

 

Terug naar boven

 

Biomedische Wetenschappen • Vrije Universiteit Brussel • Faculteit Geneeskunde & Farmacie